olive oil ambassador over olijfolie

...

Lekker en gezond extra vergine olijfolie

De smaak en het gebruik van olijfolie in gerechten is in de landen rond de Middellandse Zee al eeuwenlang onbetwist. Tegenwoordig zijn er ook in andere landen kenners, liefhebbers en chefs van goede restaurants die de voordelen van lekkere olijfolie ontdekt hebben. Extra vergine olijfolie heeft daarnaast grote gezondheidsvoordelen.

Olijfolie en gezondheid:

In verschillende wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond dat de bestandsdelen van olijfolie helpen tegen diverse veel voorkomende (ernstige) ziektes. Informatie daarover is veelomvattend en te divers om hier uitgebreid te beschrijven, maar de bewijzen zijn evident.


Als sporter ga je toch geen vet eten?
Even de feiten op een rijtje:

Olijfolie bestaat vooral uit enkelvoudig onverzadigd vet met omega-3 vetzuren die het LDL-cholesterol verlaagt en omega-9 vetzuren die een positief effect hebben op het testosterongehalte.
Het stofje oleocanthal heeft een ontstekingsremmend effect die vergelijkbaar is met ibuprofen.
Olijfolie bevat daarnaast een hoog gehalte aan vitamine E, K en antioxidanten (polyfenolen).
Al deze bestandsdelen hebben een positief effect op je sportprestaties. Natuurlijk heb je ook eiwitten en koolhydraten nodig, maar gezond vet (en vooral olijfolie) moet je zeker niet laten staan.

NB: we hebben het hier over Extra Vergine Olijfolie en niet over geraffineerde of samengestelde olie.


Olijfolie wordt als bestandsdeel ook veel in verzorgingsproducten gebruikt. Logisch, maar pure olie kan prima voor de huid gebruikt worden. Je hebt er maar weinig van nodig.